Bibliotheek

Het moet wat onwezenlijk zijn, daar midden in de brousse. Maar het is intussen realiteit: de school bezit nu een heuse bibliotheek.

Laafi stuurde in het najaar van 2011 een mailtje naar bibliotheken in Wallonië, met de vraag of ze geen jeugdboeken hadden voor een schooltje in Afrika. Daar werd heel prompt en royaal op gereageerd. Eén dag met een paar bereidwillige sympathisanten gaan snuffelen op diverse zolders leverde een oogst van 1,5 ton boeken op.

Via via kregen we gratis dozen, die ook nog eens gratis verscheept werden.

Het heeft Lilie bij haar bezoek in het voorjaar van 2012 dan ook vele telefoontjes, een goeie portie stress en een flinke fooi bovenop gekost, maar uiteindelijk, op de allerlaatste dag voor haar terugreis, kwamen de pakketten boeken in Kasseba aan. Tot groot jolijt van de kinderen.

Intussen zijn de boeken geklasseerd en kan jong en oud ervan genieten.
Ousseni is de toegewijde bibliothecaris. Sinds zijn aanstelling staat hij meteen een trapje hoger in de dorpshiërarchie, naast de dorpschef en het schoolhoofd.
De dorpelingen zijn alvast trots op hun bibliotheek. Zij beseffen dat deze prachtige collectie Franse boeken een zeldzame rijkdom is voor een broussedorp.

In 2014 stortte de bibliotheek in tijdens een stormige nacht. Gelukkig waren de dorpelingen er snel bij en hebben ze alle boeken in alle veiligheid gebracht.  Nadien hebben ze zelf een nieuw bibliotheek terug opgebouwd met fondsen van Laafi.

Ondertussen kreeg de bibliotheek zonnepanelen en drie computers.  Er worden nu computerlessen gegeven in de bibliotheek.

Powered by Druplo